вторник, 28 января 2014 г.

Увага, чадний газ!

Готуємося до уроку основ здоров'я


У холодну пору року, с початком опалювального періоду,  зростає небезпека отруєнь чадним газом.
   
     Чадний газ (окис вуглецю) – безколірний газ без запаху. Головна небезпека полягає в тому, що при вдиханні цей газ з’єднується  з молекулами гемоглобіну крові, внаслідок чого гемоглобін втрачає властивості переносити кисень по тканинах організму і настає задуха (асфіксія), навіть при вдиханні чистого кисню. Через те, що газ не відчувається органами чуттів, його присутність не помічається до появи слабкості. Перші прояви отруєння людини окисом вуглецю подібні до симптомів інтоксикації алкоголем: погіршується пам’ять, втрачається свідомість.
     Отруєння може статись під час роботи бензинових двигунів, при згорянні природного газу, при пожежах та на деяких промислових об’єктах. Велика кількість смертельних випадків відбувається  у закритих приміщеннях з відсутньою вентиляцією, наприклад, в гаражах, а також в будівлях з пічним опалюванням, якщо заслінка труби зачиняється раніш ніж повністю догорить паливо.
Ознаки та симптоми отруєння чадним газом
§  головний біль, нудота;
§  задуха;
§  потьмарення свідомості;
§  м’язова слабість;
§  червоний колір обличчя;
§  тяжкий ступінь гострого отруєння чадним газом характеризується розвитком коматозного стану з порушенням серцевої діяльності й дихання;
§  тривала дія чадного газу може привести до смерті.
Перша допомога при отруєнні чадним газом
§  Дотримуйтесь принципів надання медичної допомоги при інгаляційних отруєннях.
§  Негайно викличте машину „швидкої медичної допомоги”.
§  Рятівники не повинні перебувати під дією чадного газу тривалий час, пам’ятаючи, що звичайний протигаз не захихикає від цього газу. Для надійного захисту потрібний гопкалітовий патрон або ізолюючий протигаз.
§  Кращій засіб лікування – тривале дихання киснем.

§  При зупинці дихання та кровообігу – серцево-легенева реанімація.

Комментариев нет:

Отправить комментарий